Nederlands Insituut van Psychologen
Van de voorzitter
februari 2020
 
 
Van de voorzitter: 'Neurofeedback is geen wellness, het is hard werken!'
Nationaal en internationaal staat Neurofeedback sterk in de belangstelling. Zowel in het kader van onderzoek als in het kader van behandeling. Onze workshop Kennismaking met Neurofeedback werd weer druk bezocht. De 4-daagse basisopleiding conform BCIA, die nu in Nijmegen en Herten gevolgd kan worden, zit steeds vol. Desondanks neemt het toch al kleine aantal Neurofeedback-psychologen nog steeds af en wordt Neurofeedback per dit jaar in de aanvullende zorgverzekering niet meer vergoed. Hoe zit dat?

Het valt mij op dat onderzoek naar het effect van Neurofeedback steeds meer wordt gedaan door techneuten en taalkundigen. Zij willen niet weten in welke mate Neurofeedback een vorm van placebo is. Zij gaan ervan uit dat hersenen 'kunnen leren’ en hersengolven daar een rol bij spelen. Vervolgens gaan ze experimenteren en meten ze het EEG.

Bij behandelaren is één groep sterk in opkomst. Je herkent ze aan een gelikte website, verhullend taalgebruik en de summiere uitleg van Neurofeedback. Zij maken onderscheid tussen ‘lineaire feedback’ en 'dynamische feedback'. Lineaire feedback is hetgeen beoefenaren van Neurofeedback in onze sectie doen: EEG’s maken en die vanuit een werkhypothese proberen te beïnvloeden. Met de volle inzet van onze gereedschapskist vol psychologische kennis en vaardigheden.

De beoefenaren van dynamische feedback vinden dat wij, lineaire feedbackers nogal omslachtig werken: EEG maken en interpreteren, behandelplan maken, systematisch trainen…. Zij, dynamici, meten de gehele hersenactiviteit en daarop wordt direct, hier en nu, gereageerd. De cliënt hoeft zich niet te concentreren of in te spannen om de therapie te laten slagen. En het resultaat is niet afhankelijk van de deskundigheid van de behandelaar”. Geen wonder dat het aantal beoefenaren van ‘NeurOptimal Neurofeedback’ snel groeit. De behandelaar hoeft alleen elektrodes aan te brengen, waarna de NeurOptimal software het werk doet: geheel volautomatisch! Als cliënt hoef je niks anders te doen, dan naar muziek te luisteren en naar een filmpje te kijken, 'waarbij zij diep kunnen ontspannen en genieten in de stoel'. Deze wijze van werken staat ook bekend als Zengar methode en volgens Neurofeedbackpsychologen is het een vorm van wellness. Neemt niet weg dat het gemakzuchtige cliënten en behandelaren aanspreekt.

Ik stel daarom voor dat wij, aanhangers van serieuze interventies, benadrukken dat er een verschil is tussen louter ontspanning en een behandeling. Dat een cliënt bij EEG Neurofeedback komt om te trainen, en dus hard moet werken. En dat de beoefenaar van EEG Neurofeedback een gedegen universitaire opleiding heeft als psycholoog of doctor, gevolgd door een basis opleiding (4 daagse), of volledige opleiding (BCIA gecertificeerd), in EEG Neurofeedback.

Dick van Kooten
+31 30 820 15 00  |  info@psynip.nl  |  www.psynip.nl  |  © 2024 NIP
Volg ons:
Facebook   Twitter   Linkedin
...